Han tillhörde en av de verbala kommandosoldaterna i det oöverträffade hiphopkollektivet Just D. Med pennan och en vass tunga som enda vapen skrev och sjung han sig in som en av det här landets mest begåvade rockpoeter. Albumen Rock 'n roll och Tre Amigos tillhör utan tvekan två av svensk rockhistorias argaste, roligaste, mest vildsinta och lekfulla mästerverk - so far.
När det obstinata äventyret tog slut och alla medlemmar i Just D gick åt skilda håll insåg Wille Crafoord - som alla sanna hjältar - det nödvändiga i att gå vidare och göra det oväntade. För det känns som om Wille aldrig varit överens med någon - allra minst med sig själv. I dag är Willes musik mera nedtonad - larmet och det vansinniga röjandet på scenen har fått ge vika för en mera stillsam och återhållen berättarglädje - men träffsäkerheten, den språkliga och musikaliska mästarhanden hörs kanske ännu tydligare i dag, när volymen skruvats ner några steg.
Det finns ju inget tristare än att se en hjälte och pionjär nostalgiskt försöka upprepa sina gamla framgångar - det är därför det fortfarande är lika roligt att kunna konstatera att Wille Crafoord både förnyat sin konst samtidigt som han lyckats behålla sin särart och fortfarande är den han alltid varit - bara lite coolare, lite elegantare, lite närmare fulländningen.

Peter Birro, 2004

[<]Föregående. [X]Stäng. [>]Nästa.